Enguany despleguem la paradeta de Sant Jordi al bloc enlloc de fer-ho al patí de l’escola. Trieu, remeneu i encerteu el vostre llibre-regal per a nens i nenes de 0 a 100 anys.

Del biTer, el bloc de les biblioteques públiques de Terrassa, us recollim aquí les novetats Sant Jordi 2011 de literatura infantil i juvenil per a petits i mitjans. Són les recomanacions de primera de la mà de “ratafia” la bibliotecària que encomana la contitis allí per un passa. Els nostres fills i filles la coneixen i l’acompanyen a saludar la BiCenTa quan visiten la bct.


Per als menuts, tastaolletes de mena
:

BONAMEAU, I. Al llit, horribles! Corimbo, 2010

A la Cèlia li costa dormir perquè té por dels monstres. La mare li explica que no ha de patir perquè el Sufi, el seu gat, la protegirà. Però què passa quan apareixen “els horribles”? Aconseguiran la Cèlia i el Sufi dormir tranquils?

BOUGAEVA, S. Dues germanes tenen visita. Takatuka, 2010

Dues germanes viuen la mar de tranquil·les en una illa. Tot d’una reben una carta que els canviarà la vida… Què serà?

BRENMAN, I. Les princeses també es tiren pets. Bromera, 2011

En algun moment o altre a totes les noies els hi arriba la seva etapa “rosa”. Doncs aquí teniu una proposta per parlar de princeses amb un toc d’humor. No us perdeu com es representen els pets!

CERVERA I NOGUÉS, J. La capsa dels tresors. Combel, 2011

La Mireia, una nena de 4 anys, ha perdut la seva capseta dels tresors; el conill Guatson, expert detectiu, l’ajudarà a recuperar-la després de regirar totes les habitacions de la casa. Un llibre pop-up amb sorpresa final!

CHEDRU, D. ¿Dónde se esconden…? Kókinos, 2010

Entre les flors, les fruites, la pluja,… tot està ple d’animalons que et sorprendran. Un llibre joc amb solapes.

La llegenda de Sant Jordi en 3D. Il·lustr. Ll. Cadafalch.Estrella Polar, 2011

Tot un clàssic que es renova cada any per celebrar el Dia Internacional del Llibre. Aquest exemplar se’ns presenta amb il·lustracions en 3D i inclou les ulleres.

MOON, S-Y. Pintors. Il·lustr. Suzy Lee. Libros del Zorro Rojo, 2011

A Chin i Jun els ha arribat l’hora del bany, però ells es veuen nets. Clar que si comencen a pintar-se tot el cos, segur que llavors si que els hi farà falta un bon bany!


Per als mitjans de casa, lectors incansables:

ANDREI. Batracio Frogger y el misterio de la pirámide. Narval, 2010

Batracio Frogger és un detectiu privat que viu a Ancas City, una fosca i humida ciutat. Li encarreguen trobar una petita piràmide que porta sort a qui la té. Se’n sortirà?

HADDON, M. Barrabum! La Magrana, 2010

Quin embolic! Imagina que un dia descobreixes que dos dels teus mestres són extraterrestres. Això és el que els ha passat a en Jimbo i el Charlie, què faran?

LEÑERO, C. Emilio y el viaje sin tesoro. FCE, 2010

L’Emili és un nen tímid, intel·ligent i amb una imaginació extraordinària. A les nits, però, es converteix en el capità d’un vaixell, l’anomenen Juan Sebastián Elcano. Viu una pila d’aventures i enfrontaments que haurà de superar.

LIAO, J. Esconderse en un rincón del mundo. Barbara Fiore, 2010.

Els llocs que trobareu per amagar-vos en aquest llibre són infinits i meravellosos. Una obra d’art de la il·lustració.

NAVARRO, A. El tresor d’en Barbablava. Bambú, 2010

En Barbablava és un pirata com n’hi ha pocs: no té pota de pal, ni garfi, ni bandera…, però si és capaç de desxifrar els enigmes, potser aconseguirà un tresor. Vols convertir-te en la seva tripulació i ajudar-lo a trobar el tresor?

SCHÄRER, K. Johanna en el tren. Oceano, 2010

Voleu saber com es fa un àlbum il·lustrat? Doncs si acompanyeu a la Johanna, una porqueta molt simpàtica, ho sabreu. La il·lustració – en blanc i negra per representar la realitat i en color per representar la ficció- acompanya perfectament el relat.

TÀSSIES. Noms robats. Cruïlla, 2010

De vegades hi ha nens a l’escola a qui tothom els fa la guitza. És el cas del protagonista d’aquesta història. Relat punyent que ens posa en la pell dels nens maltractats a l’escola.


Els primers còmics:

BERRIO, J. La tirita. Dibbuks, 2010.

En Pau i l’Ona són els protagonites de les tires d’aquest còmic. Tot passejant per parcs, carrers, platges… observen el que els envolta i amb un sentit de l’humor molt fi, anirant explicant tot el que va passant al seu voltant. Aquestes tires van ser publicades pel diari El Periódico de Catalunya, de setembre de 2006 a gener de 2009, i es caracteritzen per un dibuix net, expresiu i elegant, que parla de les coses de cada dia i es fixa en detalls que poden semblar insignificants, però no ho són. Riureu una bona estona!

(A partir de 7 anys)

BERRIO, J. El zoo d’en Tonet. Bang, 2011 (Col·lecció Mamut. El meu primer còmic +3; 3)

Al Tonet li agrada molt dibuixar. Un dia, mentre dibuixa una marieta, succeeix una cosa màgica! Si voleu saber què passa haureu de mirar-vos el còmic… Us donem una pista: amb una mica d’imaginació tot és possible!

(A partir de 3 anys)

SHIGA, J. Mentrestant. Estrella polar, 2010.

De vegades has de triar i d’aquesta decisió en depèn el teu futur. La tria potser et durà a la felicitat o, si no esculls bé, a la fatalitat! Estem davant d’una aventura farcida d’invents i descobertes on la salvació del món depèn d’un enginyós sistema de llengüentes que et porten endavant i endarrere, i amunt i avall. Amb cada opció de lectura, un nou relat!

(A partir de 9 anys)

Després de la selecció de novetats de la Marta Martí us apleguem una selecció de recursos per ajudar-vos a triar i documentar els contes que trobareu a les biblioteques i llibreries.

Al·lots, El petit príncep. Ressenyes de Llibres Infantils i Juvenils. Un bon referent tot l’any! Aquests dies ens apleguen recomanacions Sant Jordi de diferents fonts. Habitualment ressenyen les novetats. Podem revisar-les per autors, títols i per edats lectores. Per exemple, les lectures recomanades per a 0-5 anys. A la seva llista de blocs amics també trobarem enllaços d’interès relacionats amb la lij (literatura infantil i juvenil).

Ara Criatures. El suplement que surt el proper dissabte amb l’ARA oferirà un monogràfic dedicat al drac bo i un repàs de les novetats de literatura infantil i juvenil d’aquest Sant Jordi.


Chilias. Sant Jordi infantil a la Xarxa de biblioteques municipals de la província de Barcelona. Un especial amb un munt d’activitats, jocs i recomanacions, com no!

ClijCAT, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil que promou i difon el llibre infantil i juvenil i la lectura és un altre bon enllaç de capçalera. Hi trobareu els recursos indispensables sobre autors, il·lustradors, editorials, llibreries, biblioteques…

La llança de Sant Jordi. Des d’Òmnium cultural es poden consultar les noves propostes editorials (infantil i juvenil) en català amb motiu de la diada.

La llibreria de Sant Jordi del super3. Podem triar i remenar per edats, una guia visualment impactant.

Confiem us sigui d’utilitat! Bones vacances de primavera! Bona diada de Sant Jordi!