Terrassa, 20/11/2014
El dimarts 18 de novembre va tenir lloc la primera reunió de les associacions de pares i mares (Ampas) per impulsar un projecte de Camí Escolar d’àmbi de ciutat. La reunió va tenir lloc a la biblioteca de l’escola El Vapor, i van assistir representants de les Ampas de les escoles Bisbat d’Ègara, El Vapor i França, així com un representant del Servei de Mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa.
Es va debatre sobre els resultats de l’enquesta de mobilitat, la intenció de la qual era principalment despertar l’interès sobre el tema de la mobilitat a les escoles a Terrassa, sabent tanmateix que els resultats no serien representatius. Apareix que hi ha un marge important per a un canvi d’hàbits, ja que 30% dels trajectes en cotxe a l’escola es podrien fer en menys de 15 minuts caminant i 80% de les famílies creuen que un projecte de Camí Escolar amb la implicació de l’Ajuntament de Terrassa permetria que els nens poguessin anar de forma autònoma a l’escola.
Pel que fa els objectius del projecte de Camí Escolar, es va acordar que és igual d’important l’objectiu d’aconseguir un canvi d’hàbits cap a mitjans de transport més sostenibles, segurs i saludables, com aconseguir que els nens i nenes tinguin un major grau d’autonomia en els seus desplaçaments, indispensable per al seu creixement com a persones.
Els propers passos acordats són:
- Crear un manifest sobre l’adhesió al Camí Escolar de Terrassa per a que s’hi puguin adherir escoles i Ampas.
- Traslladar a l’Ajuntament de Terrassa la petició de que es tingui en compte el projecte de Camí Escolar en el proper Pla de Mobilitat 2015-2020.
- Convocar un concurs entre tots els nens i nenes de primària per dissenyar el logo del “Camí Escolar de Terrassa”.
- Crear un bloc per informar i intercanviar experiències.
- Crear una llista de correu participativa per a que les persones interessades puguin estar informats entre reunions.
- Preparar una enquesta de mobilitat en profunditat a les escoles implicades abans de finals de curs.
La propera reunió serà durant el mes de gener a l’escola Bisbat d’Ègara.
Enllaços interessants:
– Video de Francesco Tonucci: http://eustarsmadrid.blogspot.com.es/2014/04/tonucci-nos-habla-de-autonomia-infantil.html#more
– Sobre el tema de la “Mobillitat i Infància”: http://www.magrama.gob.es/es/ceneam/recursos/mini-portales-tematicos/infancia-movilidad.aspx
– Com un iniciar un projecte de Camí Escolar: http://www.magrama.gob.es/es/ceneam/recursos/mini-portales-tematicos/Camino_Escolar_Paso_a_Paso_tcm7-275057.pdf i http://www.magrama.gob.es/es/ceneam/recursos/materiales/camino-escolar-infatil.aspx
Què és el Camí Escolar?
El Camí Escolar és l’itinerari segur que poden seguir els nens i nenes en el seu trajecte d’anada i tornada al centre educatiu, possibilitant que l’arribin a recórrer de forma més autònoma.
D’aquesta manera es pretén retornar el dret dels nens a l’autonomia i es fomenta l’educació en valors ciutadans, de responsabilitat, mobilitat sostenible i mediambiental, afavorint que el carrer torni a convertir-se en un entorn segur i acollidor.
Cada camí escolar és diferent ja que les característiques de cada centre escolar són úniques. Aquestes variables han de ser estudiades amb deteniment a l’hora de dissenyar els camins escolars.
L’èxit del camí escolar depèn en gran mesura de la col·laboració entre pares, mares o tutors, personal del centre escolar, associacions de veïns i comerciants, administració local i els principals actors, els nens i les nenes.
Haritz Ferrando
Comissió Camí Escolar
camiescolar@ampaelvapor.cat
AMPA de l’escola El Vapor